De drie genomineerden voor de titel PolderPionier 2012 zijn bekend. De prijs wordt uitgereikt door de Ronde Tafel tijdens het Flynth Nieuwjaarsfestival op zaterdag 5 januari in ‘t Voorhuys in Emmeloord. Bezoekers van het festival kiezen de PolderPionier 2012.
De drie genomineerden zijn Harry Goos, Glazen Huis NOP en Fair Streek Markt Noordoostpolder.
Harry Goos
Harry Goos is opgegroeid aan de Leemringweg te Marknesse en heeft zich ingezet voor het bewaren van aardappelen in de Noordoostpolder en daarbuiten. Het succes bleef niet onopgemerkt en dit is wereldwijd merkbaar. Met zijn kennis zijn vele bewaarschuren ingericht en is daardoor de kwaliteit van bewaaraardappelen aanzienlijk omhoog gegaan. Harry begon hiermee 35 jaar geleden te pionieren en dit heeft mede door zijn commerciële drive geleid tot het succesvolle bedrijf Tolsma. Het bedrijf Tolsma is mede groot geworden door zijn enthousiaste groep vaste medewerkers.
Tijdens zijn 35 jaar werkzame periode bij Tolsma heeft Harry de Potato Business School opgericht medio maart 2011 in samenwerking met alle aardappelbedrijven in de Noordoostpolder. Op de Potato Business School worden in de training alle aspecten van de teelt, het management, de mechanisatie en het bewaren van de aardappelen behandeld, om een aardappel te realiseren met de hoogste kwaliteit. Hiermee heeft Harry Emmeloord onbetwist op de kaart gezet als aardappel hoofdstad van de wereld.
Tevens geeft Harry nog clinics. Dit houdt in het les geven aan mensen om trainer te worden in de voetballerij, oftewel docent van de KNVB. Harry managet en geeft les volgens de principes van VOER. Dit betekent: Vertrouwen, Openheid, Eerlijkheid en Respect. Dit heeft hem tot een glansrijke carrière gebracht die hij in maart 2013 beëindigd.
Harry blijft als adviseur en aandeelhouder verbonden aan Tolsma-Grisnich.
Glazen Huis NOP
Glazen Huis NOP heeft inmiddels voor de tweede keer bewezen dat je met de enorme
inzet van vrijwilligers, bedrijven, artiesten en gemeente meer dan 60.000 euro kunt ophalen voor het goede doel. Wat eind november 2011 nog een idee was, werd vanaf maandag 5 december 2011 officieel de Stichting Glazen Huis Noordoostpolder.
De stichting compleet met een bestuur en aparte commissies is opgericht met dezelfde doelstelling als Serieus Request van 3FM: zoveel mogelijk geld binnen halen voor de goede doelen van het Rode Kruis.
De DJ’s Bennie Boes, Gerben Kamphorst en Mark van den Akker hebben van 21 december t/m 24 december vanuit het apart ingerichte Glazen Huis de radio uitzendingen verzorgd op Radio Noordoostpolder met uitzicht op het podium waar de verschillende artiesten en vrijwilligers hebben opgetreden.
Naast de aanmelding van vele initiatieven en optredens voor het goede doel is er dit jaar ook een groep van elf meiden opgestaan onder de naam “Melkmeisjes” die met ludieke acties zoals Tractor Wash een aandeel hebben geleverd van maar liefst 18.000 euro in de totale tellerstand van 62.500 euro tot nu toe. De saamhorigheid van zoveel mensen die hier hun steentje aan hebben kunnen bijdragen is de nominatie van Polder Pionier zeker waard. De uiteindelijke opbrengst zal binnenkort bekend worden gemaakt.
Voor meer informatie www.glazenhuisnop.nl.
FAIR STREEK MARKT NOORDOOSTPOLDER
In juni 2011 begon Henrike Kathmann op eigen initiatief bij de Kijkshop in de Lange Nering haar zelf geteelde biologische producten voor een eerlijke prijs in een marktkraam te verkopen. Ze mocht niet aansluiten bij de reguliere donderdagmarkt en kreeg een standplaats op woensdag op een ongunstige plek. Ondanks de ongunstige plek en dag kreeg ze toch een vaste klantenkring en was er veel belangstelling voor dit lokale product.
In het voorjaar van 2012 heeft de Gemeente Noordoostpolder het initiatief genomen om van onze gemeente een “Fair Trade” gemeente te maken. Toen werd echter ook door de initiatiefnemers gesteld, niet alleen “fair trade” voor de boeren uit de ontwikkelingslanden, maar ook voor de boeren hier. Op dat moment werden voor vele producten in de agrarische sector zeer lage prijzen gerealiseerd. Hierdoor kwam het idee van een “Fair Streekmarkt Noordoostpolder” van de grond.
Door tegenwerking van de reguliere donderdagmarkt was het verkrijgen van een vergunning voor het houden van een Fair Streekmarkt nog een hele strijd. Uiteindelijk is er een compromis gevonden door de fair streekmarkt één keer per maand te houden en elke andere zaterdag een standplaats voor de snellopende fair streek producten.
Sinds oktober staan er elke laatste zaterdag van de maand twaalf ondernemers op het Kettingplein van 10.00 tot 16.00 uur om de producten direct van de producent te verkopen voor een eerlijke prijs. Op de markt worden producten verkocht die in de Noordoostpolder gegroeid of gemaakt zijn. Naast aardappelen, groenten en fruit, worden er onder andere pasta’s, vlees, kaas, worst, likeuren, wijnen, honing, sap en jam aangeboden. Tevens worden ook Fair Trade producten van boeren uit ontwikkelingslanden verkocht door de Wereldwinkel.
Met dit initiatief wordt de Noordoostpolder op de kaart gezet en wordt het winkelcentrum van Emmeloord aantrekkelijker. De lokale werkgelegenheid krijgt een positieve impuls en de betrokken lokale ondernemers krijgen een mooie kans om hun producten te presenteren en te verkopen. Voor de inwoners van de Noordoostpolder is dit de kans om producten direct van de producent te kopen. Local for local.
Een bijzonder initiatief. Verdere achtergrond informatie van veel producenten is te vinden op www.bioromeo.nl. Hieraan is ook een webshop verbonden, waar deze producten besteld kunnen worden, die dan bij de consument thuis worden bezorgd. De initiatiefnemers van de Fair Streekmarkt Noordoostpolder zijn Anton van Vilsteren en Henrike Kathmann.