EMMELOORD – Vriendelijk, creatief, kunstzinnig, welbespraakt, ondernemend, harmonieus en een tikkeltje eigenwijs. Dat zijn enkele karaktereigenschappen die de kersverse polderpionier bezit. Zaterdagavond tijdens het traditionele Nieuwjaarfestival in ’t Voorhuys in Emmeloord is Joop Masséus verkozen tot polderpionier 2015.
Joop Masséus werd geroemd om zijn grote inzet voor de Noordoostpolder. De pioniersschep werd hem uitgereikt door Jacco Deirkauf, voorzitter van de De Ronde Tafel 49 Noordoostpolder. Jaarlijks wordt deze prijs door hen uitgereikt. Masséus is in 1935 geboren in Zwolle en woont vanaf 1957 in Emmeloord. Naast zijn werk als mode-ondernemer houdt hij zich al ruim een halve eeuw bezig met allerlei kunstdisciplines.
Ondernemer
Joop zijn linkerbeen stond in de business en zijn rechter in de kunst. Ogenschijnlijk twee werelden die niks met elkaar te maken hebben. Maar volgens de kersverse polderpionier is er wel degelijk een duidelijke overeenkomst tussen ondernemen en kunst, namelijk creativiteit. Joop had altijd al een hekel aan kille ruimtes en geloofde in de toegevoegde waarde van een mooie winkel. Jarenlang heeft hij samen met zijn vrouw Netty een modezaak in Emmeloord gerund. Later hebben hun kinderen Chantal en Manuel de zaak overgenomen. Ook heeft hij voor andere winkels de zaak ingericht, hij had veel oog voor vormgeving.
Theater
Joop is opgegroeid tijdens de tweede wereldoorlog. Tijdens deze oorlogstijd waren er weinig mogelijkheden om mooie dingen te maken. “Is het leven niet mooi? Dan tover ik het wel mooi”, was toen zijn credo. En zo begon zijn carrière op en achter het toneel. Naast mode, heeft Joop veel theaterproducties gemaakt, veelal stukken met een politieke boodschap. Joop wilde graag op de bühne staan, dat heeft hij zeker zo’n 25 jaar volgehouden. Hij heeft veel betekend voor het toneel in de dorpen, het Muzisch Centrum en later ook voor theater ’t Voorhuys.
Kunstenaar
Joop Masséus is een unieke kunstenaar en dichter met landelijke bekendheid. “Schilderen is voor mij dichten met verf en dichten is voor mij schilderen met woorden.” Hij geeft zelfs aan dat schilderen geen hobby is, maar noodzaak. Kunst is voor hem het geheim ontdekken. “Het zichtbare is slechts een sluier.”
Het kunstwerk voor de Katholieke kerk in Emmeloord is ook door Masséus gemaakt. Een boom van ijzermetaal met roest. Zijn schilderijen kenmerken zich door veelkleurigheid.
Jaarlijks stellen Joop en Netty Masséus hun tuin open om anderen te laten genieten van allerlei kunstvormen. Tijdens de afgelopen 23 jaar zijn er al ruim 30.000 bezoekers wezen kijken bij de galerie op “De Witte Boerderij” aan de Espelerweg.
1 april-grap
Het echtpaar Masséus had tijdens een rondtocht langs Belgische dorpjes een Kandinsky gekocht voor weinig geld, dit schilderij zou echter vele miljoenen euro’s waard zijn.
Twee deskundigen kwamen het schilderij onderzoeken en deden dat vol verve en speelden het spel mee. Iedereen mocht daarbij aanwezig zijn en de media berichtte hier ook over dat er iets unieks stond te gebeuren. Joop Masséus heeft veel telefoontjes gehad, maar kon niet liegen. Zo bleven verslaggevers uit heel Nederland een reis naar Emmeloord bespaard. Al met al een mooie 1 april-grap.
Polderdichter
In 2008 werd Joop Masséus door de gemeente Noordoostpolder aangesteld als polderdichter. Hij heeft toen toegezegd om toegankelijke gedichten te schrijven. De gemeente vroeg hem steeds om aan te blijven, maar op 8 januari stopt hij toch echt met het maken van poëzie in deze functie. Tijdens een landelijke gedichtenwedstrijd heeft hij eens de fout gemaakt om een van zijn gedichten uit te leggen. In de afgelopen 6 jaar heeft hij maar liefst 165 gedichten geschreven. Zijn mooiste gedicht heeft als titel “M’n oude buurt”. Een schitterend, melancholisch oorlogsgedicht. “Is het leven niet mooi? Dan tover ik het wel mooi”.
De Noordoostpolder heeft aan Joop Masséus een ambassadeur waar we trots op mogen zijn.